کارشناس مسائل سیاسی افغانستان با بیان اینکه نخستین دیدار روسها با طالبان به سال 2006 باز میگردد، از احتمال تسلیح طالبان با سلاحهای روسی خبر داد و گفت: روابط طالبان با مسکو تنها بر پایه منافع طرفین استوار است.چندی است که زمزمههای نزدیکی روابط بین مسکو با شبهنظامیان طالبان شنیده میشود و گمان میرود که روسها بیشتر از افغانستانیها به طالبان، گروهی که سالها برای نابودی آن تلاشهای زیادی از سوی افغانستان، هند و ایران شده بود، نزدیک شده است.
این زمزمهها و شایعات در حالی خاتمه پیدا کرد که «ضمیر کابلوف» مسئله روابط مسکو با طالبان را تأیید کرد و این آشکار شد که دوستی و دشمنی همیشگی در سیاست خارجی معنا ندارد، بلکه پایه روابط و سیاست خارجی بر اساس منافع است.
از نگاه کارشناسان سیاسی، طالبان با حمایت مالی عربستان سعودی، با مدیریت آمریکا، طرح انگلیس در خاک پاکستان برای ناامن کردن افغانستان طرح ریزی شده است، اما سوال این است که طالبان که با این فرمول ساخته شده چرا به سمت روسیه یا همان کشوری که برای نابودی این گروه از هیچ تلاشی دریغ نمیورزید، تمایل پیدا کرده است؟
با حضور پُررنگ گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق و ایجاد سایه وحشت در چندین کشور منطقه و جهان، افغانستان نیز شاهد حضور تروریستهای داعشی در خاک خود بوده و دست کم توانسته در ولایت «ننگرهار» برای خود پایگاه و شبکه رادیویی ایجاد کند.
در مورد حامیان داعش کارشناسان افغانستانی و اکثر کشورهای دنیا معتقدند که این گروه برای خوشخدمتی به برخی کشورهای عربی مانند عربستان سعودی و قطر و همچنین ترکیه از سوی آمریکا ایجاد شده تا اهداف منطقهای و بینالمللی واشنگتن را در افغانستان اجرایی شود.
افغانستان با موقعیت جغرافیایی خود که همواره شاهد استعمار و استثمار قدرتهای جهان بوده اکنون شاهد حضور داعش، گروهی که گفته میشود دلیل حضور آن نفوذ در کشورهای مشترکالمنافع روسیه است، میباشد.
این موضوع سبب شده تا مسکو برای حفظ منافع و امنیت کشورهای مشترکالمنافع خود در تلاش برای نزدیکی با «طالبان» گروهی که به دلیل نداشتن برنامه بینالمللی از چشم آمریکا در حال افتادن است، شود.
در همین راستا خبرنگار ما برای شفافیت موضوع با «وحید مژده»، کارشناس مسائل سیاسی افغانستان گفتوگو داشته و تمام جنبهها، دلایل و موضع افغانستان در قبال این نزدیکی بررسی کرده است.
منبع:فارس