طالبان پیش از این خروج نیروهای خارجی از افغانستان و تغییر قانون اساسی این کشور را شرط آغاز گفتوگوها عنوان میکرد.گروه طالبان برای اولین بار شرایط تازهای را برای آغاز گفتوگوهای صلح با دولت افغانستان اعلام کرده است.
به رسمیت شناختن دفتر سیاسی این گروه در قطر، خارج کردن نام رهبران این گروه از لیست سیاه سازمان ملل و حذف جوایز تعیین شده برای بازداشت یا از بین بردن آنها، آزادی زندانیان طالب و پایان دادن به "تبلیغات زهرآگین" علیه این گروه، از جمله این شرایط است.
در بیانیهای که از سوی این گروه منتشر شده است همچنین گفته شده که روی مسائلی که به نیروهای خارجی، بخصوص آمریکاییها مربوط میشود، باید مستیقما میان طالبان و آمریکا بحث و گفتوگو شود اما در مسائل مربوط به افغانها، این گروه باور دارد که افغانها آمادگی و ظرفیت حل آنها را دارند.
گروه طالبان این شرایط را در نشست دوروزهای که به میزبانی نهاد تحقیقاتی "پگواش" در دوحه، پایتخت قطر برگزار شده، بیان کرده است.
این نهاد از طرفهای درگیر جنگ در افغانستان، شماری از نمایندگان پارلمان و فعالان مدنی افغان دعوت کرده تا در این نشست شرکت کنند اما دولت افغانستان این دعوت را نپذیرفت.
دولت افغانستان گفته است در حال حاضر تلاشهای رسمی برای آغاز گفتوگوهای صلح از جانب گروه چهارجانبه هماهنگی در جریان است و برگزاری نشست پگواش در این زمان "مناسب و ضروری" نیست.
گروه طالبان پیش از این، خروج نیروهای خارجی از افغانستان و ایجاد سیستم اسلامی در این کشور را شرط آغاز گفتوگوهای صلح عنوان میکردند اما در بیانیه تازه این گروه در نشست پگواش، این دو موضوع به عنوان شرط برقراری صلح بیان شده است.
گفته شده که سرپرستی هیات یازدهنفر طالبان در این نشست را عباس استانکزی، مسئول دفتر سیاسی این گروه در قطر به عهده داشته است.
فیض محمد زلاند، استاد دانشگاه کابل و از تحلیلگران سیاسی که به این نشست رفته است، به بیبیسی گفته که قرار است کمیتهای بیطرف از شرکتکنندگان این نشست تشکیل شود و برای بیان نتایج به دست آمده با مقامهای افغان در کابل دیدار کند.
به گفته آقای زلاند در این نشست تعدادی از سفیران و وزیران دولتهای پیشین افغانستان در چهارده سال گذشته، نمایندگان پارلمان، نمایندگان اپوزسیون سیاسی، نماینده دفتر حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین و نمایندگانی از سفارتهای پاکستان و هندوستان در قطر نیز حضور داشتند.
موسسه پگواش پیش از این هم چند بار اقدام به برگزاری نشستهایی با شرکت نمایندگان طرفهای درگیر، گروهها و نهادهای مدنی افغانستان کرده است. از جمله در سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ در دبی و سال گذشته در دوحه، چنین نشستهایی را برگزار کرد.
در نشست سال گذشته نمایندگان دولت افغانستان نیز شرکت کرده بودند.
یکی از شرکتکنندگان نشست امسال به بیبیسی گفته که بخش اصلی در روز دوم این نشست، بر سازوکار برقراری صلح در افغانستان متمرکز است.
منبع:بی بی سی