«سید میرزا حسین احسانی» نوشت: با وجود نعمتهای خدادادی فراوان در افغانستان،این کشور در زمره فقیرترین کشورهای جهان به شمار میرود و مردمان این سرزمین با شکمهای گرسنه روی معادن طلا و نقره شب و روز میگذرانند. «سید میرزاحسین احسانی» فعال شبکههای اجتماعی در یادداشتی اختصاصی به موضوع عدم بهرهبرداری از منابع معدنی افغانستان پرداخته است.
در این یادداشت آمده است: افغانستان کشوری است که علیرغم منابع خدادادی فراوان و ذخایر گاز و نفت، معادن بزرگ و مهم و سرزمین حاصل خیز دهمین کشور فقیر دنیا و اولین کشور فقیر در قاره کهن به شمار میرود و کشورهای آفریقایی مانند اریتره، جمهوری دموکراتیک کنگو، لیبی، مالاوی، بروندی، نیجر، ماداگاسکار، گامبیا و اتیوپی از لحاظ درآمد سرانه پایینتر از افغانستان قرار دارد.
این درحالی است که براساس برآوردهای وزارت صنعت و معدن افغانستان ارزش تنها 30درصد معادن افغانستان 3 تریلیون دلار است.
منابع مهم اقتصادی افغانستان
منابع مهم اقتصادی افغانستان که در صورت وجود یک دولت خدمتگزار و دلسوز در این کشور میتواند وضعیت مردم این کشور را دگرگون کند و افغانستان را به یک کشور ثروتمند تبدیل کند از این قرار است.
معادن
معادن هم در 2 بخش قابل تقسیم است معادن فلزات، معادن سنگهای قیمتی و نیمه قیمتی که بهره وری هر یک از آنها می تواند اقتصاد ورشکسته این کشور را متحول کند.
معادن فلزات. شامل معادن بزرگ آهن که معدن «حاجی گگ» در ولایت بامیان معروفترین آنها است. معادن بزرگ مس که معدن «مس عینک» در ولایت «لوگر» مهمترین آن به شمار میرود، معادن طلا که معدن «طلای زرکشان» ولایت غزنی معروفترین آنها به حساب میآید.
همچنین معادن بزرگ نقره، لیتیوم، الماس، جیوه، سرب، آلومینیوم، اورانیوم در سراسر افغانستان وجود دارد که ارزش آنها بالغ بر میلیاردها دلار است.
معادن سنگهای قیمتی. علاوه بر معادن فلزات معادن سنگهای قیمتی مانند: یاقوت سرخ و یاقوت کبود، لعل، شاه مقصود، زمرد، فیروزه نیز در ولایتهای مختلف افغانستان وجود دارد که در صورت بهره برداری فنی نقش مهم در احیاء اقتصاد کشور دارد.
و معادن بزرگ سنگهای نیمه قیمتی مانند: لاجورد، توپاز، مرمر و... در نقاط مختلف افغانستان کشف شده است.
ذخایر نفت و گاز
ذخایر بزرگ نفت و گاز در شمال و غرب افغانستان کشف شده است که در صورت استخراج آنها علاوه بر تأمین و رفع نیاز داخلی، افغانستان می تواند به جمع کشورهای صادر کننده نفت و گاز بپیوندد و درآمدی زیادی از این طریق به دست بیاورد.
آب و زمین حاصلخیز
افغانستان خاک بسیار مرغوب و حاصلخیزی برای کشاورزی دارد که با برنامه ریزی خوب و احیاء کشاورزی آسیب دیده و مدرنیزه کردن سیستم کشاورزی و کاشت گندم، برنج و حبوبات حداقل به خود کفایی رسیده و از واردات محصولات کشاورزی بینیاز شود.
توریسم
افغانستان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود محل تلاقی فرهنگهای مختلف و تمدنهای بزرگ جهان بوده است به همین دلیل آثار تاریخی زیاد از دورانهای مختلف در نقاط گوناگون این کشور وجود دارد و همچنین به دلیل داشتن کوههای مرتفع جاذبههای زیادی برای گردشگران و جهانگردان دارد که در صورت تأمین امنیت در کشور و با یک برنامه ریزی خوب و معرفی این مکانها به جهان گردشگران زیادی را جذب کرده و در آمد خوبی از از صنعت گردشگری کسب کند.
مردم افغانستان در حسرت نان
با وجود نعمتهای خدادادی فراوان از زمان تأسیس کشوری به نام افغانستان متأسفانه به دلیل بی ثباتی و نبود حاکمان دلسوز، این کشور در زمره فقیرترین کشورهای جهان به شمار می رود و مردمان این سرزمین با شکمهای گرسنه روی معادن طلا و نقره شب و روز می گذرانند و در حسرت نان شب به سر میبرند و یا برای به دست آوردن لقمه نانی خطرهای زیادی را به جان خریده و راهی دیار غربت میشوند در حالیکه میتوانست ثروتمندترین کشور دنیا و مرفهترین مردم دنیا باشد.
فاجعهبارتر از فقر اقتصادی فقر فرهنگی است که سخت گریبانگیر جامعه افغانستانی است و عامل عمده در بی ثباتی و زمینه ساز حضور و مداخله بیگانگان در این کشور به شمار میرود و حتی میتوان گفت بیثباتی و فقر اقتصادی کشور معلول فقر فرهنگی است.
منبع:فارس