سومین دور نشست گروه تماس یا هماهنگی چهارجانبه، روز گذشته در اسلام آباد برگزار شد. دور اول این نشست نیز در اسلام آباد و دور دوم آن به تاریخ بیست و هشتم جدی در کابل، برگزار شده بود. در نشست اول روی کمیتۀ کاری گروه هماهنگی چهارجانبه و در نشست دوم در کابل، در مورد اصول کلی نقشۀ راه، توافق صورت گرفت تا به اساس چه معیارهایی، گفتگوهای صلح به پیش برده شود. مشاور امور خارجی صدر اعظم پاکستان در سخنرانی افتتاحیۀ این نشست عنوان کرد که راه سیاسی و گفتگو از نظر اسلام آباد، راهی برای برون رفت از منازعۀ افغانستان بوده و پاکستان خواستار صلح در افغانستان و منطقه است. وزارت خارجۀ افغانستان نیز ابراز امیدواری کرده است که در این نشست، طرح افغانستان مورد توافق قرار گرفته و نقشۀ راهی برای صلح تدوین شود تا گام های عملی در این باره آغاز گردد.
در همین رابطه، شفقنا افغانستان گفتگویی را با غلام فاروق مجروح، نمایندۀ مردم هرات در پارلمان ترتیب داده است. آقای مجروح در رابطه با این گفتگوها می گوید: صلح گمشدۀ مردم افغانستان است و هر زمانی که صدایی در رابطه با صلح شنیده می شود، مردم از این خبر استقبال می کنند.
وی می افزاید: ما هم از این روند گفتگوها استقبال می کنیم و امیدواریم که این گفتگوها به سرانجام برسد.
با توجه به اینکه عده ای با اشاره به تجربه های ناکام گذشته در رابطه با صلح، این نشست ها را نیز دور باطل می پندارند، مجروح بر این باور است که حکومت افغانستان تاکنون تجربه های ناکامی را در صلح آوری داشته اما این نشست حایز برخی تفاوت ها هست که امکان رسیدن به نتیجه را بیشتر می کند.
این عضو مجلس نمایندگان حضور امریکا و چین به عنوان دو عضو ناظر در این نشست ها را یک تمایز میان این نشست ها و تجربه های پیشین می داند.
وی از امریکا و چین به عنوان دو کشور قدرتمند یاد می کند که توان فشار بر پاکستان مبنی بر دست کشیدن از حمایت گروه های شورشی را دارند. مجروح می گوید: پاکستان، متحد استراتژیک هر دو کشور است و باید دید که چقدر صداقت از جانب پاکستانی در این نشست ها دیده می شود و چقدر فشار از سوی امریکا و چین بر طرف پاکستانی اعمال خواهد شد.
نمایندۀ مردم هرات در مجلس نمایندگان تأکید کرد: شخصاً برای من چند مسأله اهمیت دارد: اول اینکه خواسته های پاکستانی و پیشنهادات طالبان در روند این گفتگوها چه خواهد بود و دوم اینکه خطوط قرمز دولت افغانستان در این گفتگوها چیست و حکومت با چه عملکردی وارد این گفتگوها شده است.
مجروح بر این باور است که این مسایل، مشخص خواهند کرد که آیندۀ گفتگوها به کجا و به چه سرانجامی خواهد رسید.
وی می گوید که به دو دلیل، نیاز است تا آتش بس میان طرفین درگیر در افغانستان به میان آید. اول اینکه صداقت پاکستان و گروه طالبان برای دولت افغانستان مشخص شود. دوم اینکه برای حکومت افغانستان محرز گردد که هیاتی که از سوی طالبان وارد مذاکره می شود، از گروه طالبان نمایندگی می کنند یا خیر. در این صورت است که ما مطمئن خواهیم شد که در نتیجۀ گفتگوها، آتش جنگ به کلی خاموش می گردد.
این عضو مجلس به تجربه های دولت پیشین اشاره کرده افزود: ما بارها دچار این اشتباه شده ایم و این بار نیاز است تا حساب شده تر وارد عرصۀ گفتگو شویم.
آقای مجروح همچنین گفت: سال گذشته نیز در همین فصل با طالبان و پاکستانی ها وارد مذاکرۀ صلح شدیم و پس از گذر روزها و ماه ها معطل ماندن که حکومت می توانست از فرصت فصل سرما برای تقویت نیروهای خود و تضعیف صفوف طالبان استفاده کند، در بهار شاهد حملات خونین و سقوط یک ولایت درجۀ یک شدیم.
او تصریح می کند که اگر پاکستانی ها و امریکایی ها واقعاً اراده ای داشته باشند که در افغانستان صلح بیاید، این گفتگوها به نتیجه خواهند رسید.
این نمایندۀ پارلمان با اشاره به اینکه اگر مناقشات میان افغانستان و پاکستان توسط دو کشور حل گردد پاکستان دست از حمایت طالبان بر می دارد و دراین صورت، سرنوشت گروه طالبان برای اسلام آباد هیچ اهمیتی نخواهد داشت.
آقای مجروح، مشکلات ارضی و اختلاف نظر بر سر مسألۀ آب میان افغانستان و پاکستان، و نگرانی اسلام آباد از روابط دیپلماتیک افغانستان با هند را به عنوان مناقشات میان دو کشور یاد می کند.
او بر این باور است که حکومت پیشین به دلایل غیرمنطقی از توجه مستقیم به این اختلاف نظرها خودداری کرده است اما تا این مشکلات رفع نگردند، راهبرد و استراتژی پاکستان در قبال امنیت افغانستان نیز دستخوش تغییر نخواهد شد.
این عضو مجلس می گوید: امروز در سطح بین الملل، معیارهای پسندیدۀ جهانی برای رفع این مشکلات وجود دارد و حکومت افغانستان بهتر است تا چالش های خود با پاکستان را رفع کند.
وی تأکید می کند: اگر این معضل ها و نگرانی های همسایگان ما حل گردند راهی برای برون رفت از وضعیت نابسامان افغانستان نیز پیدا خواهد شد و مردم کشور، روی صلح و ثبات در کشور را خواهند دید.
منبع: شفقنا