عبدالله عبدالله در مراسم دومین سالگرد درگذشت مارشال محمدقسیم فهیم معاون پیشین رئیس جمهوری، گفت "اگر کسی از تریبون دولت اعلان کند که جنگ با طالبان روا نیست، مشروعیت خود، جایگاه و حرف خود را از دست میدهد".رئیس اجرائی حکومت وحدت ملی افزود که نمیخواهد جزئیات این موضوع را توضیح دهد، اما مردم افغانستان میدانند که او درباره چه صحبت میکند. ظاهرا چنین به نظر میرسد که اشاره آقای عبدالله واکنشی است به اظهارات اخیر سید احمد گیلانی، رئیس شورای عالی صلح افغانستان که در گفتوگویی ویژه با بیبیسی گفته است که او جنگ با طالبان را نه مفید و نه جایز میدانسته و این برداشت از سر اعتقاد بوده است.
ظاهرا اشاره آقای گیلانی به زمان حاکمیت طالبان در افغانستان است که شماری از گروههای جهادی علیه این گروه میجنگیدند ولی آقای گیلانی جنگ را در برابر آنها "جایز" نمیدانست.
مصاحبه اختصاصی بیبیسی با رئیس شورای عالی صلح افغانستان
عبدالله عبدالله گفت با اظهار این موضوع که "ما مشکلی با طالب نداشتیم و نداریم"، نباید در ذهن مردم "شک و شبهه" و در اراده آنها "تزلزل" ایجاد کرد.
آقای عبدالله تاکید کرد که دولت افغانستان عزم و اراده قاطعی دارد برای دفاع از آزادی، عقیده و سرزمین کشور و همچنین حق مردم و دستاوردهای آنها.
همچنین محمدکریم خلیلی معاون ارشد آقای گیلانی امروز در مراسم سالگرد درگذشت آقای فهیم گفت که صلح به معنای "تسلیم شدن طرف" نیست، بلکه باید به سازوکاری دست یافت که براساس آن صلح هم برای ملت "عزتمند" باشد و هم "دیدگاه طرف" رعایت شود.
آقای خلیلی اما جزئیات این موضوع را توضیح نداد، اما بر آنچه که "صلح با عزت و حفظ خطوط قرمز" خواند تاکید کرد و افزود که "دستاوردها و ارزشهای نوینی" که در بیش از چهارده سال گذشته به دست آمده، باید حفظ شود.
او همچنین گفت که اگر موفق به تحقق دیدگاه خود برای رسیدن به "مکانیسم واقعی" به منظور اجرای برنامه صلح نشد، حاضر است که از ملت افغانستان معذرت بخواهد.
اخیراً دیپلماتهای چهار کشور افغانستان، آمریکا، پاکستان و چین در پایان چهارمین دور گفتوگوهایی موسوم به "گروه هماهنگی چهارجانبه" از گروه طالبان به گفتوگوی مستقیم با دولت افغانستان دعوت کردند.
اما این گروه با صدور اعلامیهای، این دعوت را رد کرد و خروج نیروهای بینالمللی، حذف نامهای رهبران این گروه از فهرست سیاه سازمان ملل و آزادی زندانیان آن از بازداشتگاه گوانتانامو را به عنوان پیششرط این مذاکرات اعلام کرد.
در مقابل، اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان دست کم در دو مورد در مجامع عمومی تصریح کرده که پاکستان، سازمان القاعده، گروه دولت اسلامی (داعش) و سایر گروههای همسو با این گروهها، عناصر خارجی جنگ جاری در افغانستان را تشکیل میدهند.
او گفت که کشورش در "جنگ اعلام نشدهای" با پاکستان قرار دارد و حضور القاعده و داعش در افغانستان نه موضوعیتی دارد و نه موفق به رسیدن به اهداف خود خواهند شد.
آقای غنی از طالبان خواسته که صف خود از این گروهها را جدا کند و به روند صلح بپیوندد، در غیر آن "سرکوب" خواهند شد.
منبع:بی بی سی