وزارت صحت عامه (بهداشت) و سازمان جهانی بهداشت اعلام کردهاند که بیماری قند (دیابت) در افغاستان به صورت همه گیر در حال رشد است.براساس این خبرنامه که امروز ۲۲ حمل (فروردین) به رسانهها ارسال شده، هر دو نهاد گفته که بررسیهای اولیه در افغانستان نشان داده که در حدود ۸.۴ درصد از جمعیت این کشور که بالغ بر ۲.۷ میلیون نفر میشوند، مبتلابه بیماری قند هستند. هر دو نهاد گفتهاند که برای درمان و جلوگیری از بیماری قند در افغانستان به تلاشهای بیشتر نیاز است.
در خبرنامه آمده که درحدود ۹ درصد افراد بزرگسال جهان مبتلا به بیمار دیابت هستند و در حدود ۱.۵ میلیون نفر به دلیل ابتلا به این بیماری در جهان میمیرند.
سازمان بهداشت جهان گفته که بیماری دیابت هفتمین علت مرگ و میر تا سال ۲۰۳۰ خواهد بود.
احمدجان نعیم، معاون وزارت بهداشت افغانستان گفته: "اگر دیابت به خوبی کنترل نشود، سبب اختلالات به شمول حمله قلبی، سکته مغزی، ازکار افتادن گرده (کلیه)، نابینایی و زخمهای پا میشود که ممکن است به قطع عضو منجر شود."
او افزوده که وزارت بهداشت افغانستان برای دسترسی به خدمات تشخیصی ضروری، فراهم آوری داروهای دیابت و افزایش آگاهی افغانها درباره این بیماری تلاش خواهد کرد.
خانم سوپریا، نماینده سازمان بهداشت جهان در افغانستان گفته که بار سنگین بیماری دیابت بر افراد، خانوادهها، جوامع و بخش بهداشت افغانستان محسوس بوده و بیشتر این بار قابل پیشگیری است.
او افزود که بسیاری از موارد ابتلا به دیابت را میتوان پیشگیری کرد و همه افراد توان شناسایی و مدیریت آنرا دارند.
به گفته او ورزش منظم، خوردن غذای سالم و سیگار نکشیدن، اجزای کلیدی برای مبارزه با دیابت است.
رشد دیابت مختص افغانستان نبوده و در سراسر جهان این بیماری در حال رشد است.
دیابت چیست؟
بیماری مزمنی است که دلیل آن ناتوانی پانکراس (لوزالمعده) در تولید انسولین کافی و یا ناتوانی بدن در مصرف انسولین تولید شده است.
این وضعیت باعث می شود که گلوکز زیادی در خون جمع شود.
ویژگی دیابت نوع یک تولید ناکافی انسولین است.
دلیل ابتلا به دیابت نوع دو ناتوانی بدن در مصرف انسولین تولید شده و معمولا نتیجه اضافه وزن و عدم تحرک جسمی است.
منبع:سازمان بهداشت جهانی