204

وجود «سربازان خیالی» در صفوف نبرد یکی از اصلی‌ترین چالش فرا رُوی نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان به حساب می‌آید تا جایی که فرماندهان نظامی به نام این سربازان حقوق دریافت کرده و به جیب خود سرازیر می‌کنند.«سربازان خیالی» سربازان هستند که نام‌های آنها در فهرست نیروهای دولتی افغانستان قرار داشته و به همین دلیل برای آنها حقوق و سایر امتیازات در نظر گرفته می‌شود در حالی که این سربازان به هیچ وجه وجود خارجی و فیزیکی نداشته و ندارند. وجود این دست سربازان از حدود 2 سال پیش به این طرف رسانه‌ای شده است در حالی که نیروهای امنیتی و ارتش افغانستان به دلیل کمبود شدید نیرو متحمل شکست‌های سهمگین در ولایت‌های مختلفی بویژه هلمند شده‌اند.

روزنامه «گاردین» در آخرین گزارش خود در این خصوص اعلام کرده است که دست‌کم 40 درصد نیروهای افغانستان در هلمند «سربازان خیالی» هستند.

40 تا 60 درصد سربازان در مراکز نظامی هستند

«محمد کریم اتل» رئیس شورای ولایتی هلمند در گفت‌وگو با خبرنگار ما، از تحقیقاتِ انجام شده توسط این شورا در یک سال گذشته و تهیه گزارشاتی در این خصوص خبر داد.

اتل افزود: ما از یکسال پیش به این طرف به تمامی پاسگاه‌ها، پایگاه‌ها و پادگان‌های نیروهای دولتی سر زدیم، اما در هیچ یک از این مراکز، نیروی نظامی کافی مستقر نبودند.

وی با تأکید بر اینکه تمام نیروهای افغانستانی که حقوق، امتیازات و مواد غذایی دریافت می‌کنند در میادین نبرد و پایگاه‌های نظامی حضور ندارند گفت: از مجموع آماری که دولت در دست دارد، تنها از 40 تا 60 درصد آنها در میادین نبرد و جنگی و مراکز نظامی حضور دارند.

جیب فرماندهان نظامی پُر از حقوق سربازان خیالی

رئیس شورای ولایتی هلمند تصریح کرد: متاسفانه سربازانی که در میادین جنگ کشته و زخمی می‌شوند و یا از پایگاه‌های نظامی فرار می‌کنند نامشان به وزارت کشور و دفاع ارسال نمی‌شود و به این صورت حقوق و امتیازات آنها همچنان به دست فرماندهان نظامی مستقر در این ولایت بوده و از آن سوءاستفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه تاکنون هیچ هیئتی جهت بررسی آمار سربازان هلمند به این ولایت از مرکز اعزام نشده گفت: فرماندهان مستقر در این ولایت بر اساس آماری که ارائه می‌کنند، سازمان‌های نظامی بر اساس این آمار حقوق و امتیازات دریافت می‌کند.

محمد کریم اتل در خصوص اینکه کدام فرماندهان نظامی اقدام به ارسال آمار اشتباه به مراکز نظامی می‌کنند، تصریح کرد: از فرماندهان پایین رتبه تا فرماندهان ارشد این کار را کرده و از ارائه آمار اشتباه پول‌های زیادی را بدست آورده‌اند.

دریافت کیسه آرد به ازای تحویل سلاح به افراد مسلح

اقدامات فرماندهان نیروهای امنیتی و دفاعی مستقر در هلمند سبب شده تا دست‌کم فرمانداری‌های «نوزاد» و «موسی قلعه» تحت تصرف طالبان قرار گرفته و 95 درصد فرمانداری «کجکی»، 80 درصد فرمانداری «مارجه»، 60 درصد فرمانداری «مارجه» توسط طالبان مدیریت شده و در فرمانداری «سنگین» تنها پایگاه‌های ارتش و پلیس تحت تسلط دولت است.

این وضعیت سبب وخامت اوضاع بویژه سربازان مستقر در هلمند شده است، تا جایی که رئیس شورای ولایتی هلمند در این خصوص اعلام کرد: برخی سربازان مجبور به فروش تسلیحات نظامی خود شده‌اند.

اتل افزود: در موارد متعدد گزارش شده است که وقتی نیروهای افغانستان در زندگی و امورات خود وامانده و مواد غذایی برای آنها ارسال نشود آنها اقدام به فروش سلاح خود در مقابل یک کیسه آرد کرده‌اند.

وی با بیان اینکه «میوند»، «خانشین»، «نازیان» و «سنگین» فرمانداری‌های است که سربازان آن در طی 6 ماه گذشته مجبور به تحویل سلاح خود در مقابل یک کیسه آرد و یا سایر مواد غذایی کرده‌اند.

وی گفت: چندی پیش 24 سرباز افغانستانی در فرمانداری سنگین تمام تسلیحات خود را به ساکنان محلی دادند تا از آنها مواد غذایی بگیرند.

فرار اختیاری و اجباری سربازان از میادین جنگ

نبود سربازان خیالی در کنار وجود سربازان واقعی در هلمند وضعیت این این مناطق را بغرنج کرده تا جاییکه آنها به دلیل کمبود نیرو در محاصره قرار گرفته و حتی جان خود را از دست داده‌اند.

محمدکریم اتل در این خصوص گفت: سربازانی که در محاصره قرار می‌گیرند به دلیل عدم دسترسی به مواد غذایی و عدم اعزام نیروهای کمکی مجبور به فرار از میادین نبرد می‌شوند.

وی افزود: در برخی موارد فرماندهان این نیروها سربازان را مجبور به ترک پست کرده و سعی می‌کنند با این کار حقوق سربازان را از آن خود کنند.

رئیس شورای ولایتی هلمند با تأکید بر اینکه نیروهای نظامی افغانستان در هلمند 34 هزار نفر هستند گفت: اکنون در این ولایت 20 هزار نیروی نظامی شامل ارتش و پلیس حضور فیزیکی داشته و 14 هزار سرباز دیگر «سربازان خیالی» هستند.

با فرماندهان متقلب برخورد قانونی می‌کنیم

تلاش زیادی کردیم تا برای بررسی‌ مشکلات مذکور در ولایت هلمند با «حیات‌الله حیات» والی این ولایت داشته باشیم اما وی پاسخگو تلفن خود نبود.

«عُمر زواک» سخنگوی والی هلمند در گفت‌وگو با خبرنگار ما، وجود هر نوع سرباز خیالی در این ولایت را رد کرد و اظهار داشت: بررسی‌های ما در این خصوص جریان دارد، اما تاکنون به موردی که سربازان خیالی در هلمند را تایید کند برنخوردیم.

وی با تأکید به ادامه بررسی‌های مسئولان محلی ولایت هلمند در این خصوص، گفت: اگر سربازان خیالی وجود داشته باشد، مطابق قانون با فرماندهانی که اقدام به این کار کرده باشند برخورد می‌کنیم.

اعتیاد سربازان دروغ محض است

سخنگوی والی هلمند گزارش روزنامه گاردین در خصوص سربازان خیالی را فرافکنی خواند و در خصوص اینکه برخی سربازان مستقر در هلمند معتاد به مواد مخدر است، گفت: دفتر انگشت‌نگاری ولایت هلمند در جریان هر چند ماه یکبار تمام سربازان مستقر در این ولایت را بررسی می‌کند.

وی با بیان اینکه مسئولان انگشت‌نگاری در تمام پاسگاه‌های ارتش و پلیس رفته و و حضور فیزیکی آنها را بررسی می‌کنند، گفت: اگر سرباز ما معتاد باشد و یا توانایی انجام وظیفه را نداشته باشد آنها را از صفوف نیروهای نظامی خارج می‌کنیم.

عمر زواک با بیان اینکه شاید برخی سربازان ما معتاد به سیگار باشد، گفت: هیچ یک از سرباز افغانستانی در هلمند معتاد به مواد مخدر نیست.

فرار سربازان غیر عقلانی است

وی فرار سربازان از میادین نبرد را دروغ محض خواند و گفت: نیروهای افغانستانی مستقر در این ولایت با روحیه بالا در برابر شبه‌نظامیان طالبان می‌جنگند.

سخنگوی والی هلمند در خصوص اینکه نیروهای افغانستان در برابر دریافت مواد غذایی مجبور به تحویل تسلیحات خود هستند را شایعه خواند و گفت: به هیچ وجه چنین چیزی صورت نگرفته است.

وی با اشاره به گزارش‌هایی مبنی بر اینکه سربازان در محاصره برای زنده ماندن تسلیحات خود را به جای دریافت مواد غذایی تحویل می‌دهند را غیر عقلانی خواند و گفت: زمانی که عده‌ای از سربازان در محاصره قرار می‌گیرند به هیچ وجه به فکر دریافت غذا نخواهند بود چرا که تمام تلاش خود را برای آزادی از محاصره به کار می‌برند.

چرا هلمند ناامن است؟

زواک در پاسخ به این پرسش که اگر سربازان خیالی در هلمند حضور ندارند چرا مناطق گسترده این ولایت تحت تصرف طالبان قرار دارد، گفت: ولایت هلمند یکی از بزرگترین ولایت‌های افغانستان است و از سوی دیگر راه‌های صعب‌العبور و جنگل سبب شده تا شبه‌نظامیان به آنجا پناه برده و نبردهای خود را سازماندهی کنند.

وی در پایان سخنان خود اظهار داشت: نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان هم‌اکنون قادر به دفع حملات دشمن و انجام حملات تهاجمی در هلمند هستند.

منبع:خبرگزاری فارس

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

کلیه حقوق متعلق است به رسانه افغانستان ما
دیزاین شده در سما