330

«نصیر احمد نور» سفیر افغانستان در تهران با بیان اینکه بیش از هر چیز ناامنی فعلی را ریشه در عوامل بیرونی می‌داند گفت: ما همان خیر و خوبی را که برای کشور خود می‌خواهیم، برای پاکستان هم می‌خواهیم. انتظار ما از آنها این است که به این تلاش، جواب صادق دهند. هر قدر که پاکستان در این عرصه صادق باشد، هزینه کمتر و مسافت کوتاه‌تر می‌شود. مصاحبه سفیر افغانستان به نقل از شفقنا و به صورت اجمالی بدین شرح است:

احمدنور موافقتنامه 3 جانبه ترانزیتی چابهار را نقطه عطفی در همکاری‌های 3 جانبه افغانستان، ایران و هند و حتی همکاری‌های منطقه‌ای می‌داند و تأکید می‌کند که راه برای پیوستن سایر کشورهای منطقه به این موافقتنامه باز است.

وی با بیان اینکه بعضی بازیگران به جای اینکه سپاسگزار ما باشند که آنها را از یک خطر بالقوه جدی نجات داده‌ایم و امنیت و سلامتشان را حفظ کرده ایم گفت: متأسفانه در این بازی‌ها موضوع به وجود آمدن طالبان مطرح شد و در ادامه نیز گروه‌های دیگری مانند داعش وارد صحنه شدند.

سفیر افغانستان افزود: اگر عامل بیرونی نباشد و کشورها، قدرت­ها یا محافلی که از این گروه های تکفیری و تروریستی -به عنوان ابزار برای تحقق اهدافی که هرگز در افغانستان محقق نخواهد شد- استفاده می کنند، دست از این بازی های کثیف بردارند، افغانستان هیچ گونه مشکل داخلی و امنیتی نخواهد داشت.

وی تاکید کرد: گروه هایی که به عنوان ابزار در افغانستان به کار گرفته می شوند، تنها برای افغانستان، تهدید به شمار نمی روند. اهداف اصلی این گروه ها و کسانی که پشت سر آنها قرار دارند، بیشتر ماورای افغانستان، همسایگان آن و منطقه است. آنها در افغانستان هرگز موفق نمی شوند. مردم افغانستان نشان دادند که این توان و شهامت را دارند که برابر آنها ایستادگی کنند و بهایش را بپردازند. متأسفانه پایگاه این گروه‌ها عمدتا در پاکستان است.

نصیر احمدنور اظهار داشت: هر زمان که آنها به مرحله یأس برسند و اعزام انتحاری، تکفیری و تروریست به افغانستان پایان یابد، در داخل افغانستان، مشکل ناامنی نخواهیم داشت.

وی تصریح کرد: در افغانستان راه های رسیدن به قدرت از طرق مشروع، کاملا هموار است و راه برای تشکیل حزب، انجمن، فعالیت سیاسی، بیان افکار و مرام و کاندیدا شدن برای عضویت در پارلمان یا شوراهای ولایتی یا ریاست جمهوری بسته نیست.

وی گفت: با وجود همه اینها ما به آینده امیدوار هستیم، چرا که شرایط سخت تر از این را پشت سر گذاشته ایم. چه کسی باور می کرد کشوری بی دفاع که در برابر یک هجوم و اشغال ناباورانه یک ابرقدرت قرار گرفته است، بتواند آن ابرقدرت را به زانو درآورد و او را مجبور به عقب نشینی کند. حال کشور دیگری که یک دهم آن قدرت را ندارند، اگر بخواهند شانس خود را بیازمایند، در میان مدت و درازمدت بیشتر به خود آسیب خواهند رساند تا به افغانستان.

سفیر افغانستان در تهران گفت: آمارها نشان می دهد که طی 14 سال اخیر نزدیک به 6 میلیون به افغانستان بازگشتند. افرادی که هنوز در ایران و پاکستان مانده اند، عمدتاً آن دسته ای هستند که نسل به دنیا آمده در ایران و پاکستان را شامل می شوند. ادامه مهاجرت افغانستانی ها دو علت امنیتی و اقتصادی دارد، اقتصاد و امنیت با هم مرتبط هستند. به کشور خود باز می‌گردند و شانس خود را می‌آزمایند اما سختی شرایط موجب می‌شود باز هم دست به مهاجرت بزنند.

وی که با شفقنا مصاحبه می‌کرد با بیان اینکه ما با ایرانی‌ها همسایه و هم زبان هستیم گفت: مهاجری که به ایران آمده یا نسلی که در اینجا به دنیا آمده یا می‌آید، از یک امتیاز ویژه و منحصر به فرد برخوردار است و آن اینکه آنچه می آموزد و تحصیل می کند، به زبان خود فرا می گیرد و کسی که مطلبی را  به زبان خود فرا می گیرد، آن را بسیار خوب و کامل یاد می گیرد. زمانی که این فرد به افغانستان برمی گردد، به شکل درست می تواند آن را به درستی انتقال دهد.

نصیر احمدنور با اشاره به دستور مقام معظم رهبری مبنی بر تحصیل فرزندان مهاجر افغانستانی در ایران افزود: این دستور ایشان جای سپاسگزاری دارد. این یک فرمان بی نظیر است، آثار بسیار ماندگار دارد که در نسل حاضر خلاصه نخواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه مهاجرین که در ایران حضور دارند بالاخره به افغانستان بازمی­‌گردند محبتی که در ایران گرفته اند، باعث می شود پیوندهای بین دو کشور که ریشه در اعماق تاریخ دارد، دوباره احیا و مستحکم شود که به سود 2 کشور و منطقه خواهد بود. ما سپاسگزار هستیم که در ایران، مدارس برای اطفال افغانستان، درس علم و تخصص و فناوری می دهند، نه درس انتحار. متأسفانه در جای دیگری از خردسالان ما به عنوان ابزار انتحار استفاده می‌شوند.

سفیر افغانستان در ایران گفت: دولت و مردم افغانستان تشنه صلح، امنیت، ثبات و رفاه هستند و ما بیش از هر کشور دیگری جنگ، ویرانی و شهید و قربانی و زخمی دادن را دیده ایم. در عین حال ما صلح و امنیتی که برای کشور خود می خواهیم، برای کشورهای همسایه خود نیز می خواهیم.

وی تصریح کرد: هر قدر کشورهای منطقه با هم در فضای اعتماد زندگی کنند و با هم همکار و همگرا باشند، نیازی به حضور نیروهای فرامنطقه ای نمی ماند.

نصیر احمد نور گفت: در موضوع کمک به صلح در افغانستان و قطع اعزام گروه‌های تکفیری و تروریستی به افغانستان، بدون شک کشور همسایه ما پاکستان نقش عمده و تعیین کننده ای را دارد. به دلیل اینکه این گروه ها در آنجا پایگاه دارند و آموزش می بینند یا این گروه ها عمدتاً از مسیر پاکستان به افغانستان می آیند.

وی با تاکید بر اینکه علاج همه مشکلات افغانستان توانمندی است افزود: زمانی که افغانستان توانمند باشد، شما مشکل مهاجرت، قاچاق انسان و مواد مخدر ندارید. این مشکل وجود نخواهد داشت که گروهی تروریستی در آنجا آشیانه کند و کشورهای مختلف را در معرض تهدید قرار دهد و افغانستان محتاج کمک این و آن نخواهد بود.

نصیر احمدنور تصریح کرد: از نظر شخصی من تفاوت ماهوی میان داعش، القاعده و طالبان یا امثال آن وجود ندارد. ایدئولوژی و عوامل یا دست هایی که آنها را ساخته اند، همه یکسان است و فقط نام آنها تغییر می کند. در افغانستان هم اغلب مناطقی که به نام داعش است، همان گروه طالبان است که پرچم سفید را پایین آوردند و پرچم سیاه را بلند کردند و نام آنها شده است داعش». در مجموع افکار آنها در افغانستان خریدار ندارد.

وی افزود: در کابل از اذان‌هایی که بلند می شود، می توان فهمید یکی مذهب جعفری، دیگری اهل سنت، دیگری اسماعیلیه و… است. در جایی پرستشگاه هنود و سیک است. اگر احیاناً کارهایی خلاف دین انجام می شود، اغلب عاملین آن اجیر شده از بیرون هستند.

وی با بیان اینکه الحمدلله روابط افغانستان با ایران خوب است. تماس­ها و همکاری ها بین نهادهای ذیربط ما جریان دارد گفت: همکاری با ایران در عرصه های مختلف اقتصادی، تجاری، ترانزیت، فرهنگی، علمی و غیره وجود دارد. امروز بحث فعال ساختن بندر چابهار مطرح است که بتواند به عنوان یک بندر مهم منطقه ای، اتصال دهنده شمال و جنوب باشد که خوشبختانه کار آن جریان دارد و سوم خرداد جاری شاهد امضای توافق سه جانبه ای با محوریت چابهار بودیم. همچنان پروژه بزرگ دیگری که خط آهن 5 گانه است و چین را از مسیر کشورهای آسیای میانه و افغانستان به ایران و در نتیجه به ماورای ایران وصل می کند. این پروژه­ها هم مطرح است.

سفیر افغانستان در تهران افزود: افغانستان آماده دوستی با همسایگان و با کشورهای منطقه از جمله فدراسیون روسیه است و باور داریم که می‌توانیم در چارچوب منافع مشترک و دفع چالش های مشترک روابط و همکاری های خوب و صمیمی داشته باشیم. روسیه کشور مهمی در سطح منطقه و جهان است و افغانستان نیز با آنها رابطه دوستی دارد.

وی با با بیان اینکه کسانی که از دانشگاه های ایران فارغ التحصیل شده اند، جایگاهی بسیار شایسته در افغانستان دارند  اظهار داشت:  ایران، کشور هم زبان و هم فرهنگ با افغانستان است و این یکی از عوامل درخشندگی تحصیلکردگان و فارغ التحصیلان در ایران است. حتی همین حالا در سطح کابینه چندین تن از وزرا از فارغ التحصیلان دانشگاه های ایران هستند. همه اینها نشان می دهد که این عزیزان در آینده افغانستان حضوری جدی و نقشی برجسته خواهند داشت.

سفیر افغانستان در ایران گفت: موافقتنامه 3 جانبه ترانزیتی چابهار، نقطه عطفی خواهد بود نه تنها در همکاری های سه جانبه افغانستان، ایران و هند، بلکه صفحه جدیدی را در همکاری های منطقه ای خواهد گشود. همانگونه که در متن موافقتنامه ذکر شده است و سران سه کشور هم در حضور رسانه ها بر آن تاکید کردند، راه برای پیوستن سایر کشورهای منطقه به این موافقتنامه باز می باشد. بندر چابهار کوتاه ترین بندر دریای آزاد برای کشورهای آسیای میانه و قفقاز است و افغانستان نزدیکترین مسیر به این بندر برای کشورهای آسیای میانه است.

منبع:خبرگزاری فارس

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

کلیه حقوق متعلق است به رسانه افغانستان ما
دیزاین شده در سما