مسئولان حکومتی علاوه بر تامین امنیت، احداث پروژههای زیربنایی، رونق کشاورزی و توسعه روستایی در «هرات»، برای بهتر شدن وضع تحصیلی این ولایت غربی افغانستان نیز تلاش میکنند.علاوه بر دانشگاه دولتی هرات، دهها مرکز علمی و تخصصی خصوصی دیگر نیز در این ولایت فعالیت دارند که زمینه تحصیل برای هزارها تن از جوانان ولایتهای «هرات»، «فراه»، «غور»، «بادغیس»، «نیمروز» و سایر نقاط افغانستان را فراهم کردهاند. اما دانشگاه دولتی «هرات» یکی از مهمترین مراکز علمی و آکادمیک افغانستان است که سالیانه صدها تن از دانشجویان از رشتههای مختلف از این دانشگاه فارغالتحصیل میشوند.
این دانشگاه 16 دانشکده دارد که بیش از 17 هزار دانشجو را در خود جای داده و 87 درصد آن را دختران تشکیل میدهد.
430 استاد در رشتههای گوناگون در دانشکدههای این دانشگاه به آموزش دانشجویان میپردازند که از این جمله 82 تن از اساتید در حال ادامه تحصیل در سطوح فوق لیسانس و دکترا هستند.
دانشگاه هرات هر ازچندگاهی خبر ساز میشود. اوایل سال جاری دهها تن از دانشجویان هرات بر سر موضوع نامگذاری این مرکز علمی به (پوهنتون یا دانشگاه) تظاهراتی را راهاندازی کردند که منجر به برداشته شدن تابلوی سردر این دانشگاه شد که تاکنون این معضل برطرف نشده است.
اینبار نیز گروهی از دانشجویان در یک تجمع اعتراضی، درب دانشگاه را بستند و از دانشجویان خواستند تا به این مرکز علمی مراجعه نکنند.
خواسته این دانشجویان معترض تعطیلی دانشگاه در ماه مبارک رمضان است، خواستهای که تاکنون مسئولان وزارت تحصیلات عالی به آن واکنشی نشان ندادهاند.
جوانانیکه امروز دانشگاه را به تعطیلی کشانده بودند، از مسئولان خواستند تا به دلیل فرارسیدن ماه مبارک رمضان و گرمای هوا دانشگاه تعطیل و پس از یک ماه دیگر برنامههای تحصیلی را از سر گیرند.
«حسن فرید» رئیس دانشگاه هرات در گفتوگو با خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس، اقدام دانشجویان مبنی بر بستن ورودی دانشگاه را غیرمنصفانه خواند و گفت: اعتراض و تظاهرات حق مسلم همه اقشار مردم از جمله دانشجویان است اما باید بر اساس اصول و منطق باشد.
فرید، تعطیلی اجباری امروز دانشگاه را غیرموجه میداند و عقیده دارد دانشجویان باید از طرق قانونی برای رساندن پیامشان به مسئولان وزارت تحصیلات عالی وارد شوند، نه اینکه دانشگاه را به روی هزاران دانشجوی علاقهمند به تحصیل ببندند.
وی گفت: اداره دانشگاه هرات پذیرای پیشنهادات، انتقادات و برنامههای سازنده به دلیل بهبود درس و تعلیم در این مرکز میباشد.
رئیس دانشگاه «هرات» خاطرنشان کرد: مسئولان دانشگاه از راهاندازی تظاهرات امروزی بیخبر بودند اما با این همه خواستههای دانشجویان را به وزارت تحصیلات عالی منعکس و منتظر دستور مقامهای بلند رتبه دولتی میباشند.
فرید گفت: سال جدید تحصیلی با 17 روز تاخیر بنا به دستور وزارت تحصیلات عالی آغاز شد و هنوز 28 روز دیگر تا پایان دوره 3 ماهه تا فرارسیدن تعطیلات باقی مانده و به همین دلیل مسئولان این دانشگاه از لحاظ قانونی نمیتوانند حتی 1 ساعت درسی را کم یا زیاد کنند.
این مقام دانشگاه «هرات» تاکید کرد: این موضوع را شدیدا دنبال میکنند و با هماهنگی با وزیر تحصیلات عالی افغانستان، نامهای را به دلیل صدور دستور رییس جمهور در خصوص تعیین زمان تعطیلی دانشگاه به کابل فرستادند و منتظر دریافت آن هستند.
وی از دانشجویان خواست تا به اعتراضشان در این زمینه پایان دهند و اجازه دهند تا دانشگاه مجددا به فعالیتش آغاز کند.
در همین حال نمایندگان دانشجویان معترض از مسئولان دولتی خواستار تسریع این روند شده و هشدار دادند که اگر به خواسته آنان توجه نشود این تظاهرات ادامه خواهد داشت.
«جیلانی فرهاد» سخنگوی والی «هرات» به خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس گفت: اداره محلی در تلاش است تا خواسته دانشجویان را به مقامهای بلند رتبه دولتی در کابل برساند و برای پایان بخشیدن به این اعتراضات از طرق قانونی اقدام خواهد کرد.
«محمد رفیق شهیر» استاد دانشگاه و کارشناس حقوقی ولایت «هرات» با تاکید بر اینکه قوانین نافذه افغانستان باید توسط همه مردم و بخصوص قشر روشنفکر جامعه رعایت شود، گفت: وزارت تحصیلات عالی بر اساس برنامه از قبل طرح شده آغاز و پایان سال تحصیلی را مشخص و تعطیلات پایان ترم را تعیین کردهاست که نباید با اعمال فشار این سلسله بر هم بخورد.
شهیر، فرارسیدن ماه مبارک رمضان را ماه مهمانی خدا و آزمایش الهی دانست و افزود: فرارسیدن این ماه و روزه داری نباید بهانه برای دانشجویان باشد و از درس و تعلیم فرار کنند.
وی با تاکید بر اینکه افغانستان کشوری است که سالها جنگ، بحران و دخالت بیگانگان باعث شده تا زیر بناهای فرهنگی و تعلیمی نیز ضرباتی را متحمل شود، گفت: اینک زمینه مساعد شده تا جوانان و نوجوانان در مراکز تحصیلی حضور یابند و باید از این فرصت به دست آمده برای کسب دانش و علم اندوزی استفاده صورت گیرد.
این استاد دانشگاه «هرات» در حالیکه از دانشجویان میخواهد تا مجددا به درس و تعلیم بازگردند، گفت: نباید راه اندازی اینگونه اعتراضات اختلالاتی را در مراکز مهمی چون تحصیلات عالی بوجود بیاورد، اگر چنین شود جبران آن کار دشواری خواهد بود.
شهیر اشاره کرد که افغانستان نسبت به سایر کشورهای جهان هنوز در امر تحصیلات عالی گامهای کوچکی را برداشتهاست، خطاب به دانشجویان گفت: جوانان امروزی افغانستان باید مسئولیت پذیری بیشتری داشته باشند و مشکلاتی که بر سر راهشان است با تعقل و تدبر حل کنند.
شهیر هشدار داد: اگرجوانان و آینده سازان افغانستان فرصتهای با ارزش به دست آمده را اینگونه به هدر بدهند، کشور به مدارج عالی که حق مردم است نخواهد رسید.
وی از جوانان و تحصیلکردههای کشور خواست تا زمان را غنیمت بدانند و به دلیل داشتن کشوری غنی از لحاظ علم و دانش از هر لحظه زندگی شان کمال استفاده را ببرند.
منبع:خبرگزاری فارس