sanayi

حمل (فروردین )۵۱۴: ۸۸۵ سال پیش در چنین روزی سنایی غزنوی در غزنین درگذشت.

ابوالمجد مجدود بن آدم سنایی غزنوی در غزنین در شرق افغانستان کنونی زاده شد. در تاریخ‌های زاد و مرگ او با توجه به آمیختگی تاریخ‌های قمری و خورشیدی و نوشتارهای گوناگون تردید هست.

پدرش آموزگار و اهل ادب بود و مقدمات الهیات و ادبیات را به او آموخت.

a34

دايكندى ازجملۀ ولايات مرکزى بوده و تا 9 سال قبل يکى از ولسوالى هاى ولايت ارزگان بود.
دايکندى در 460 کيلو مترى غرب کابل واقع است . از طرف جنوبغرب به ارزگان، از طرف شرق با باميان، از طرف شمال به غور، از طرف جنوب به غزنی و از طرف شمالغرب به هلمند متصل است.
اين ولايت ، بيش از 22 هزار كيلومتر مربع مساحت و نفوس آن اضافه از٧٢٩ هزار تن تخمين زده ميشود.

بناهاي تاريخي افغانستان


ولایت بدخشان:
از اماکن تاریخی بدخشان می‌توان از ویرانه‌های بهارک ( که در حاشیه شهر تاریخی بهارستان و لان شی آباد شده‌است)، اشکاشم و توپخانه زیباک و مقبره ناصر خسرو نام برد.

banahaie tarikhi
مقبره ناصر خسرو
 

ولایت بادغیس:
در ولایت بادغیس قلعه نو در سمت راستِ دره ای به پهنای هشتصد متر قرار گرفته که قلعة بزرگی (در دهستان قلعه نو) محیط قلعه بین حدود 365 تا 457 متر، با دو دروازه در شمال و جنوب ، دارد و با خندقی محصور شده است . درون این قلعه ، ارگ ، و در بیرون آن ، بازار کوچکی دیده می شود که در سابق سی دکان داشته ، و در حوالی قلعه هشتصدخانه پراکنده دیده می شد. در این قلعه ، بر بالای تپة بزرگی به نام قلعة کوه نریمان ، زیارتگاهی است به نام امامزاده اصغر. همچنین زیارتگاههای خواجه عبدال در کوهستان لامان و خواجه ابوالقاسم در ده خارستان قرار دارد

a33

پنجشیر يکى از ولايات جديد ايجاد شده در کشور است ، اين ولايت به فاصله ۱۲۰ کیلومتری به طرف شمالشرق کابل در بین دو شاخه جنوبی هندوکش، از شمالشرق به جنوب غرب موازی به امتداد هندوکش واقع است و دره‌های فرعی آن از شمال به جنوب و از جنوب به شمال امتداد داشته وبه دره عمومی پنجشیر وصل می‌ شود.
ارتفاع سطح زمين آن ۲۲۱۷ متر از سطح بحر بوده و در نقاط مرتفع به ۶ هزار متر از سطح بحر می ‌رسد. طول آن از دالان سنگ تا پای کوتل انجمن زیاده از ۱۲۵ کیلومتر است.

historical 31

 

بنا بر گزارشات رسیده اکثر محوطه‌های باستانی با پیشینه تاریخی کشور،مورد غارت قاچاقچيان و افراد محلي واقع شده و اين موضوع همچنان ادامه دارد.

فيليپ مارکوس باستان‌شناس و سرپرست تيم فرانسوي باستان‌شناساني که تحت حمايت دولت مشغول کار در کشورمان است، در این باره گفته است: فکر مي‌کنم مطلقا هيچ محدوده باستانی در افغانستان باقي نمانده باشد که به نحوي از غارت قاچاقچيان در امان مانده باشد.

وی با بیان این مطلب افزوده که در واقع تجارت غيرقانوني اشياي تاريخي در افغانستان مسئله بسيار مهمي است و با ساير فعاليت‌هاي غيرقانوني ديگري که هم‌اکنون در کشور جريان دارد، ارتباط مستقيم دارد

a32

ولايت پکتيکا در جنوب شرق کشور موقعيت دارد که باشندگان آن در طول تاريخ نقش تعيين کننده در ساختار و دفاع از کشور داشته است.
ولايت پکتيکا درشمال و شمال غرب با ولايت غزنى، در شرق با زابل و ايالت بلوچستان پاکستان، در جنوب و جنوب شرق با وزيرستان شمالى و جنوبى همسرحد است.



تیمورشاه دُرانی در ۱۱۵۵خورشیدی در مشهد به دنیا آمد، پس از فوت احمدشاه درانی در سال ۱۱۶۷ به ولیعهدی انتخاب شد. در همین سال به سبب حمله احمدشاه به خراسان و دور بودن احمدشاه از افغانستان، تیمور نایب السلطنه مقرر گردید. تیمورشاه در سال ۱۱۶۸ از لاهور به هرات بازگشت و از آن پس تا زمان فوت احمدشاه، حاکم هرات بود.

a31

ولايت پکتيا با داشتن مساحت ۱۶۸۶۲ کيلومتر مربع در زون جنوب شرق کشورموقعيت دارد و ارتفاع آن از سطح بحر ١٥٠٠کيلومتر مربع ميباشد .
ولايت پکتيا ١٣ ولسوالى کوچک و بزرگ دارد و برخى بيشتر باشندگان آن در ولسوالى هاى کوهستانى زندگى دارند.
ولايت پکتيا سلسله طويل تاريخى دارد ، منحيث مرکز اريايايى هاى پيشين ياده شده و در کُتب تاريخ آمده است که تمامى قبيله هاى پشتون از اين منطقه به ساير مناطق کشور کوچ کرده و جابجا شده اند .

n00000174 b

سید اسماعیل بلخی در قریه «بلخاب» ولایت «جوزجان» افغانستان در یک خانواده روحانی زاده شد. برخی ولادت ایشان را در سال 1295ش و برخی 1299ش گفته اند. بلخاب سرزمینی خوش آب و هوا و کوهستانی است که در قسمت جنوبی ولایت «مزار شریف» و در مسیر رودخانه «بلخ آب» قرار گرفته است که از «بامیان» سرچشمه می گیرد. این خطه از دیرباز مرکز تشیع و پایگاه ستارگان علم و ادب بوده و امروز پس از گذشت قرنها، ستارگانش چشم و چراغ ملت مسلمان به حساب می آیند.

a30

فارياب يکى از ولايات شمال افغانستان بوده و با ترکمنستان سرحد داردوجغرافيه نويسان عرب وخراسان آنرا به اشكال‌‌[ فيرياب- پارياب- بارياب] نيز ضبط كرده اند. اين ولايت در شش قرن اول اسلامى از شهر هاى معروف وفضلخيز خراسان به شمار ميرفت . در قرن چهارم شهر فارياب از مضافات جوزجان وشهرى با نعمت و شاهراه کاروان هاى تجارتى شمرده ميشد.

کلیه حقوق متعلق است به رسانه افغانستان ما
دیزاین شده در سما