ششمین «جشنواره‌ی میوه توت» روز پنج‌شنبه گذشته در دهکده‌‌ی ملیمه ولایت پنجشیر، زادگاه شاعر شهیر کشور، قهار عاصی برگزار شد. این برنامه را وزارت اطلاعات و فرهنگ به همکاری نهاد‌های فرهنگی پنجشیر برای یک روز برگزار کرده بود.

 

غلام‌رسول فرآیین، رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت پنجشیر گفت: «ما یک‌بار این برنامه را تحت نام میله‌ی توت برگزار کریدم، اما به سفارش رهنورد زریاب، از لحاظ ادبی و محتوایی، میله‌ی توت را به «جشنواره‌ی میوه‌ی توت» تبدیل کردیم.»

آقای فرآیین هدف از برگزاری این جشنواره را ایجاد روابط بین اقوام مختلف کشور دانست و گفت از این طریق کوشش دارند تا شاعران و هنرمندان کشور را حمایت کنند.

او گفت: «این جشنواره را در دهکده‌ی ملیمه که زادگاه شهید قهار عاصی است، برگزار کردیم، چون شاعران و هنرمندان کشور، یک علاقه خاص به عاصی داشتند، خواستیم که یاد گذشته‌ها تجدید شود.» رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت پنجشیر افزود که این ولایت در کنار توت، میوه‌های دیگری چون زردآلو، شفتالو، ناک و سیب دارد.

جشنواره ملی قرصک راه‌اندازی می‌شود

غلام‌رسول فرآیین، رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت پنجشیر گفت که به زودی «جشنواره‌ی ملی قرصک» را با حضور هنرمندان این بخش، در پنجشیر برگزار می‌کنند.

آقای فرآیین گفت: «می‌خواهیم، یک جمع از هنرمندان موسیقی قرصک را از ولایت‌های مختلف کشور با راه‌اندازی جشنواره ملی قرصک کنار هم جمع کنیم، تا به صورت منسجم و هم‌آهنگ کار‌های بیشتری را انجام دهند.»

در همین حال پارسبان، یکی دیگر از برگزارکننده‌گان «جشنواره‌ی میوه‌ی توت» پنجشیر گفت که این جشنواره را از ۶ سال پیش به این طرف به خاطر تبارز فرهنگی و پاس‌داری از فرآورده‌های طبیعی، برگزار می‌کنند.

پارسبان گفت: «در ولایت پنجشیر بیشتر از ۲۰ نوع توت وجود دارد که با مزه‌ترین آن‌ها ملکری، شستی، کبود، سفید، سیاه و خودی است، مردم بیشتر از توت‌های ملکری، شستی و خودی استفاده می‌کنند، قیمت هر هفت کیلوی این نوع توت‌ها ۳ هزار افغانی می‌باشد.»

او گفت از این نوع توت‌ها، «تلخان» ساخته می‌شود، تلخان از جمله‌ی شیرینی‌های محلی کشور است که از میده‌کردن (خرد کردن) توت، چهارمغز و گندم‌بریان جور (آماده) می‌شود.»

وی افزود: «این جشنواره را در زادگاه قهار عاصی، در باغچه سلطان برگزار کرده‌ایم، در این باغچه، شاعر پرآوازه‌ی کشور قهار عاصی بزرگ شده و شعر سروده است.»

پارسبان که مسوول نهاد فرهنگی اشک قلم است، افزود که در کنار «جشنواره‌ی میوه‌ی توت»، روز‌های مناسبتی دیگر را نیز گرامی می‌دارند.

در عین حال سیدمحمد، یکی از باشنده‌گان ولایت پنجشیر که در این جشنواره اشتراک کرده بود، گفت هر خانه در ولایت پنجشیر ۲۰ تا ۱۵۰ نهال توت دارد، ممانعتی برای خوردن توت وجود ندارد، هر کس می‌تواند، به جز باغ‌های بسته (احاطه شده) در داخل باغ‌های دیگر رفته و توت بخورد.

سیدمحمد نیز ۵۰ نهالِ توت دارد و سال گذشته ۲۰ سیر تلخان به فروش رسانده است. یک سیر، واحد وزنی در افغانستان است که معادل ۷ کیلو می‌شود.

این باشنده‌ی پنجشیر از چندین نوع تلخان نام برد و گفت: «توت را در زیر آفتاب خشک کرده و تلخان جور می‌کنیم، خاشاکی را که در بین توت وجود دارد، پاک و سُتره (صاف) می‌کنیم، بعد از او آسیاب می‌شود، اگر تلخان را برای سوغات (تحفه) استفاده کنیم، باز پسته، چهار مغز، بادام، جلغوزه، خسته‌ی زردالو با تلخان گد (مخلوط) می‌شود و به رفیقان خاص در داخل پاکت بسته و برده می‌شود.»

سیدمحمد افزود که فصل  پختنِ توت از ماه جوزا آغاز می‌شود و تا ماه سنبله قابل خوردن است.

ششمین «جشنواره‌ی میوه‌ی توت» ولایت پنج‍شیر با حضور مقام‌های حکومتی و صد‌ها باشنده‌ی کابل و پنجشیر در دهکده‌ی ملیمه ولسوالی دره‌ی ولایت پنجشیر برگزار شد.

عبدالرحمان یوسفی که از کابل در جشنواره میله توت ولایت پنجشیر اشتراک کرده بود می‌گوید که کابل جای درست برای تفریح ندارد، چند پارک و باغی هم که است پر از ازدحام می‌باشد و آدم احساس راحتی نمی‌کند، من این‌جا آمده‌ام تا از آب، هوا و میوه‌های پنجشیر استفاده کنم.

آقای یوسفی گفت: «این‌جا (پنجشیر) می‌بینیم که اکثر مردم صحت‌مند‌ اند، دریای پنجشیر چقدر آب صاف دارد، هر طرف سرسبز است، لب دریا چند دقیقه نشستیم و لذت بردیم.»

او گفت:‌ «وزارت اطلاعات و فرهنگ که این برنامه را راه‌اندازی کرد، خیلی کار خوب و قابل توصیف است، اما امیدواریم که جشن‌های انار و نارنج را نیز در ولایت‌های دیگر کشور برگزار کند، در این گونه برنامه‌ها اقوام مختلف کشور اشتراک می‌کنند.»

هشت صبح نوشت: جشنواره‌ میوه‌ی توت به همکاری مالی سرمایه‌داران ولایت پنجشیر از ۶ سال بدین‌سو با تلاش وزرات اطلاعات و فرهنگ و نهاد‌های فرهنگی اشک قلم، فرهنگستان پنجشیر، خراسان و ابومسلم خراسانی برگزار می‌شود.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

کلیه حقوق متعلق است به رسانه افغانستان ما
دیزاین شده در سما