بناهاي تاريخي افغانستان


ولایت بدخشان:
از اماکن تاریخی بدخشان می‌توان از ویرانه‌های بهارک ( که در حاشیه شهر تاریخی بهارستان و لان شی آباد شده‌است)، اشکاشم و توپخانه زیباک و مقبره ناصر خسرو نام برد.

banahaie tarikhi
مقبره ناصر خسرو
 

ولایت بادغیس:
در ولایت بادغیس قلعه نو در سمت راستِ دره ای به پهنای هشتصد متر قرار گرفته که قلعة بزرگی (در دهستان قلعه نو) محیط قلعه بین حدود 365 تا 457 متر، با دو دروازه در شمال و جنوب ، دارد و با خندقی محصور شده است . درون این قلعه ، ارگ ، و در بیرون آن ، بازار کوچکی دیده می شود که در سابق سی دکان داشته ، و در حوالی قلعه هشتصدخانه پراکنده دیده می شد. در این قلعه ، بر بالای تپة بزرگی به نام قلعة کوه نریمان ، زیارتگاهی است به نام امامزاده اصغر. همچنین زیارتگاههای خواجه عبدال در کوهستان لامان و خواجه ابوالقاسم در ده خارستان قرار دارد

یکاولنگ1

یکاولنگ نام یکی از شش ولسوالی های ولایت بامیان است که به طرف غربی مرکز ولایت، در دامنه های شمالی وموازی با سلسله کوه بزرگ بابا موقعیت دارد. مرکز یکاولنگ «شهر نَیَک» می باشد. این ولسوالی یکی از مناطق سرد سیر به حساب می آید که در فصل زمستان دارای هوای خیلی سرد بوده، حتا مردم تا به حال 20 الا 30 درجه سانتی گرید زیر صفر را تجربه کرده اما در فصل بهار و تابستان از آب وهوای معتدل ومناسبی برخوردار است. در فصل های گرما یکی از جاهای دیدنی وتفریحی به حساب می رود که توجه گردشگران را به خود جلب می کند. از جاهای دیدنی و جالب آن می توان از در قدم نخست از بند امیر نام برد. بند امیر یکی از جذاب ترین وذلال ترین بند های بامیان است که آبش از دل دره ها واعماق سنگ ها می جوشد وحیات بخش می شود برای یک عده انسان های که، در آن مکان جای گزین شده اند و به خاطر آب بند امیر، امید به زندگی دارند و از زندگی اش به نحوی لذت می برد.

historical 31

 

بنا بر گزارشات رسیده اکثر محوطه‌های باستانی با پیشینه تاریخی کشور،مورد غارت قاچاقچيان و افراد محلي واقع شده و اين موضوع همچنان ادامه دارد.

فيليپ مارکوس باستان‌شناس و سرپرست تيم فرانسوي باستان‌شناساني که تحت حمايت دولت مشغول کار در کشورمان است، در این باره گفته است: فکر مي‌کنم مطلقا هيچ محدوده باستانی در افغانستان باقي نمانده باشد که به نحوي از غارت قاچاقچيان در امان مانده باشد.

وی با بیان این مطلب افزوده که در واقع تجارت غيرقانوني اشياي تاريخي در افغانستان مسئله بسيار مهمي است و با ساير فعاليت‌هاي غيرقانوني ديگري که هم‌اکنون در کشور جريان دارد، ارتباط مستقيم دارد

پنجشیر1

پنجشیر به فاصله ۱۲۰ کیلومتری به طرف شمالشرق کابل در بین دو شاخه جنوبی هندوکش، از شمالشرق به جنوب غرب موازی به امتداد هندوکش واقع است و دره‌های فرعی آن از شمال به جنوب و از جنوب به شمال امتداد داشته وبه دره عمومی پنجشیر وصل می‌شود.

ارتفاع آن ۲۲۱۷ متر از سطح دریا بوده و در نقاط مرتفع به ۶ هزار متر از سطح دریا می‌رسد. طول آن از دالان سنگ تا پای کوتل انجمن زیاده از ۱۲۵ کیلومتر است.

عرض دره پنجشیر اندازه‌های مختلفی دارد که بدون وسایل و وسایط فنی تعیین شده نمی‌تواند. پنجشیر از طرف شمال متصل است به خوست فرنگ و ولایت تخار و ولسوالی اندراب در ولایت بغلان واز طرف جنوب به نجراب سنجن و در نامه و ریزه کوهستان واز جانب مشرق و شمالشرق به نورستان و بدخشان واز طرف غرب به شتل احاطه‌است



تیمورشاه دُرانی در ۱۱۵۵خورشیدی در مشهد به دنیا آمد، پس از فوت احمدشاه درانی در سال ۱۱۶۷ به ولیعهدی انتخاب شد. در همین سال به سبب حمله احمدشاه به خراسان و دور بودن احمدشاه از افغانستان، تیمور نایب السلطنه مقرر گردید. تیمورشاه در سال ۱۱۶۸ از لاهور به هرات بازگشت و از آن پس تا زمان فوت احمدشاه، حاکم هرات بود.

ننگرهار1

ولايت ننگرهار درشرق کشور در ٧٠درجه و ٢٨ دقيقه طول البد شرق ودر ٣٣ درجه و ٥٦دقيقه عرض البد شمال موقعيت دارد که از سطح درياب ٥٩٩ مترارتفاع دارد ، مساحت آن ٧٩١٦کيلومتر مربع و مرکز آن شهر جلال آباد است .
 ولايت ننگرهار باداشتن مشخصات تاريخى ، آب هوا ( اقليم ) ميوه جات ، حاصلات و مناظر طبيعى توجه هموطنان به خود جلب کرده است .ازسوى غرب با ولايت هاى کابل و لوگر و از طرف جنوب در منطقه سپين غر با ولايت پکتيا و خيبرپشتونخوا هم سرحد است .
 بخش شرقى و جنوب شرقى ننگرهار با خط ديورند همسرحد است .سطح متوسط حرارت ننگرهار درفصل تابستان ٤٥ درجه سانتى گريد و درفصل زمستان تا درجه مثبت ٢ سانتى گريد ميرسد . داراى اقليم مديترانه يى است و سطح بارش آن در زمستان از ٢٤٢-٣٩٠ ميرسد .
 معمولاً برف بدون ولسوالى هاى خوگيانى ، حصارک، سپين غر و کوه کشموند در مناطق ديگر اين ولايت نمى بارد، آب و هواى اين مناطق در تابستان معتدل و هوا در مناطق ديگرننگرهار معمولاً گرم ميباشد

عصربرونز

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما ازکابل ، این شهر باستانی در منطقه " مسک عینک " در استان لوگر قرار دارد و باستان شناسان معتقدند که در زیر شهر " بودا " قرار گرفته است.

پیش از این نیز آثار تاریخی بسیار قدیمی ازجمله مجسمه های بودا و نسخه های تحریری روی پوست در منطقه " مس عینک " لوگر کشف شده بود.درصورتی که شهر باستانی جدید که بنام شهر " عصر برونز " یاد شده است ، کشف شود ، اعتبار باستانی منطقه مس عینک لوگر تقویت می شود." قدیر تیموری " رئیس اداره باستان شناسی افغانستان گفته است که پیش از این نیز آثار دوره " برونز" در این کشور کشف شده بود.

این درحالی است که بزرگترین معدن مس افغانستان نیز درمنطقه مس عینک لوگر قرار دارد و به همین دلیل عملیات استخراج مس دراین منطقه به تعلیق درآمد.

گفتنی است ، قرار داد استخراج معدن مس عینک لوگر درسال دوهزاروهفت میلادی میان دولت افغانستان و شرکت دولتی چین منعقد شده بود.

گفته می شود منطقه مس عینک درمسیر جاده تاریخی " ابریشم " قرارگرفته بود و بودائیان از این منطقه بازدید می کردند.

جلال آباد1

از آثار مهم این شهر، سراج‌العمارت، نشستگاه امیر حبیب‌الله و امان‌الله شاه، بود که در سال ۱۹۲۹ میلادی نابود شد. باغ‌های آن ولی هنوز برپا هستند و فضایی دلپذیر دارند. آرامگاه هر دو فرمانروای نامبرده در درون باغی در روبروی سراج‌العمارت قرار دارد. در زمان حملهٔ روس‌ها بیشتر آثار بودایی جلال‌آباد ویران شد

فنجان برنج، دوره تیموری، قرن 15 میلادی، از هرات، هنرهای اسلامی ترکیه و موزه در استانبول، ترکیه

فنجان برنج

پروان4

ولایت پروان یکى از ولایات مرکزى و درجه دوم افغانستان است که در 64 کیلومترى شمال کابل، پایتخت کشور موقعیت دارد و با ولایات میدان وردک، بامیان، بغلان، پنجشیر و کاپیسا همسرحد و مرکز آن شهر «چاریکار» است.
مساحت ولایت پروان در حدود 6 هزار کیلومتر مربع و تعداد نفوس آن در حدود 500 هزار نفر تخمین شده است. این ولایت دارای 1322 قریه است. اکثریت مردم این ولایت از اقوام تاجک، پشتون هستند، اما اقوام هزاره و ترکمن نیز در پروان سکونت دارند و ترکمن ها در بعضى مناطق شینوار و اقوام پشتون در قریه پشان، مرکز پروان ساکن هستند.
ولسوالى کوه صافى در پروان تنها پشتون نشین، ولسوالى سالنگ تنها تاجک نشین و ولسوالى هاى سرخ پارسا و شیخ على هزاره نشین است و باشندگان مناطق دیگر این ولایت مشترکاً از اقوام پشتون، تاجک و هزاره تشکیل شده اند

کلیه حقوق متعلق است به رسانه افغانستان ما
دیزاین شده در سما